O programu

section-cover

O čemu se radi?

Prekogranični program Srbija – Crna Gora 2014-2020 sprovodi se kao deo Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA 2) i kao takav je rezultat zajedničkog planiranja vladajućih struktura i ostalih zainteresiranih strana dvaju država. IPA 2 podržava prekograničnu sardnju s ciljem promovisanja dobrosusedskih odnosa i društveno-ekonomskog razvoja te podsticanja evropskih integracija.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2) osnovan je u skladu sa Regulativom Saveta Evropske unije broj 231/2014 na dan 11. marta 2014 i predstavlja nastavak jedinstvenog IPA fonda Evropske unije za predpristupnu pomoć.

EU, uz pomoć ovog instrumenta, nastavlja da daje pravni okvir za obezbeđivanje finansijske pomoći zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u nastojanju da podstakne političke, ekonomske i institucionalne reforme sa krajnjim ciljem punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Program analizira društveno-ekonomsku situaciju pograničnog područja, te postavlja zajedničke strategije za rešavanje identifikovanih problema kroz određivanje zajedničkih razvojnih tematskih prioriteta. Program je baziran na detaljnoj analizi izazova i specifičnosti programskog područja.

Ukupno sufinansiranje Evropske unije za Program prekogranične saradnje između Republike Srbije i Crne Gore za period 2014-2020 iznosi 8,400,000 EUR dok sufinansiranje koje se očekuje od korisnika iznosi minimalno 1,334,117 EUR.

Sektor
 • Zaštita životne sredine
 • Kultura
 • Lokalni razvoj
 • Zdravstvo i zaštita potrošača
 • Obrazovanje
 • Mladi i sport
 • Radna mesta i ekonomski razvoj
 • Društveno uključivanje
 • Mir, pomirenje i dobrosusedski odnosi
Komponente
 • Tematski prioritet 1: Podsticanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije s obe strane granice
 • Tematski prioritet 2: Zaštita životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promenama i njihovog smanjenja, prevencija i upravljanje rizicima
 • Tematski prioritet 3: Promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasleća
Grad / Region
Republika Srbija: opštine Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin, Ivanjica; Crna Gora: Opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Žabljak.
EU donacija
8.400.000 €
Vreme implementacije
Korisnik
Službe za zapošljavanje; Obrazovne i istraživačke institucije i organizacije; Privredne i zanatske komore, udruženja preduzeća, klasteri; Sindikati; Organizacije civilnog društva/ NVO; Nacionalni, lokalni i regionalni organi; Agencije za lokalni i regionalni razvoj; Organizacije koje obezbeđuju podršku poslovnom okruženju; Nezaposlena lica, naročito ona teško zapošljiva; Zaposleni u potrazi za drugim mogućnostima zapošljavanja; Osetljive grupe (etničke manjine, mladi, osobe sa invaliditetom, žene, starije osobe i ostale osetljive grupe u opasnosti od isključenosti); Lokalne zajednice
Implementiran od strane
Ministarstvo finansija Republike Srbije - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (nadležan za finansiranje, ugovaranje, plaćanje i nadzor nad sprovođenjem programa i projekata Evropske unije kao Ugovorno telo); Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije (nadležna za sveukupnu koordinaciju programa kao Operativna struktura u Srbiji); Kancelarija za evropske integracije Vlade Crne Gore (nadležna za sveobuhvatnu koordinaciju programa kao Operativna struktura u Crnoj Gori)